Ali je pavšalna obdavčitev primerna zame?

Novo leto je prineslo še eno spremembo glede davčne zakonodaje, saj se zdaj lahko podjetja in samostojni podjetniki, katerih letni promet je nižji od 50.000 eur, odločijo za pavšalno obdavčitev. V tem primeru jim ne bo treba dokumentirati dejanskih stroškov, ampak se jim bo 70 odstotkov prometa priznalo kot normirani strošek, na razliko pa se bo obračunal davek po veljavni stopnji.

Na prvi pogled je pavšalna obdavčitev lahko vabljiva, saj obljublja manj dela s papirologijo in bolj enostavno vodenje poslovnih knjig. Vendar pa se v praksi izkaže, da je ta oblika obdavčitve bolj ugodna za relativno majhno število podjetij in samostojnih podjetnikov.

Vzemimo za primer samostojnega podjetnika iz Šentjurja, ki je lani odprl s. p. Gospod izvaja storitveno dejavnost, v letu 2012 ni presegel 50.000 eur prihodkov in ni zavezanec za DDV. V njegovem primeru je pavšalna obdavčitev morda dobra izbira, vendar pa se za to ni dobro odločiti prehitro. Če za leto 2013 planira investicije v svoj posel (nova oprema, širitev dejavnosti, razvoj novih storitev in produktov ipd.) bo večino dobička verjetno investiral nazaj v podjetje. V tem primeru lahko predvidevamo, da bo pavšalna obdavčitev manj ugodna od standardne obdavčitve.

Čas za odločitev o tem, ali s.p. oz. podjetje želi izkoristiti pavšalno obdavčitev v tekočem letu, je do 31. marca tistega leta. To je dovolj časa za izdelavo načrtov za tekoče leto, da se lahko za to možnost odločimo na podlagi dejstev in načrtov. Preden sprejmete odločitev za ali proti pavšalni obdavčitvi vam polagamo na srce, da se posvetujete z računovodskim servisom in napravite okvirne izračune (za vse to je še dovolj časa), saj lahko na ta način prihranite tudi nekaj tisoč evrov.

Oznake: , , ,