Kako vložiti izvršbo na podlagi neplačanega računa

Izvršba

V trenutni situaciji na trgu, kjer je plačevanje računov z zamudo vse bolj pogost pojav, se mora vedno več podjetij in samostojnih podjetnikov zateči k izvršbi, da izterja plačilo za opravljeno storitev ali dobavljen izdelek.

Smiselno je, da pred vložitvijo izvršbe pozovete neplačnike k plačilu računov z opominom, saj si na ta način oboji prihranite čas in denar (čeprav po zakonu to ni potrebno in lahko izvršbo vložite takoj po zapadlosti računa). V primeru, da opomini ne pomagajo, pa je naslednji korak izvršba.

Za začetek izvršbe potrebujete verodostojno listino, kar v največ primerih pomeni izdan račun ali fakturo, ki ga naslovnik v predpisanem roku ni zavrnil. Na podlagi te listine lahko sprožite izvršbo na portalu e-sodstva.

Ne glede na to, ali prihaja podjetje iz Šentjurja, Celja, Slovenskih Konjic ali katerega koli drugega kraja v Sloveniji, je za izvršbe pristojno Okrajno sodišče v Ljubljani.

Ob vložitvi izvršbe morate plačati takso, ki pa jo ob izterjavi denarja od dolžnika dobite povrnjeno skupaj z zneskom računa in zamudnimi obrestmi.

V večini podjetij je praksa, da izvršbe za njih vlaga njihov računovodski servis. Postopek lahko izvede tudi podjetje samo, v vsakem primeru pa vam svetujemo, da se prej posvetujete s svojim računovodstvom, saj vam bodo tam znali svetovati in vas opozoriti na morebitne pomembne podrobnosti.

This entry was posted in Informacije in nasveti. Bookmark the permalink.