Rogatec: ali je reprezentanca upravičen strošek

Podjetje iz Rogatca je postavilo zanimivo vprašanje, ali je strošek reprezentance upravičen in kaj moramo narediti z njim z računovodskega vidika. Vprašanje je morda najbolj aktualno ob koncu leta, ampak tudi med letom se večkrat srečamo s stroški za darila poslovnim partnerjem, pogostitve (kosila, večerje), zabave ipd. Kaj torej narediti s tem?

Obstaja več načinov, kako lahko podjetje knjiži npr. pogostitev (reprezentanca, sponzorstvo, donacija), danes bomo nekaj več napisali o tem, kako to knjižiti kot reprezentaco.

Pod reprezentanco lahko knjižimo stroške, ki so namenjeni pogostitvi, zabavi ali darilom poslovnim partnerjem ob poslovnih srečanjih. Da bi lahko stroške računovodsko knjižili, potrebujemo račune, ki dokazujejo, da so stroški dejansko nastali s tem namenom – ob srečanju s poslovnimi partnerji.

Delež priznanih stroškov v tem primeru ni 100% ampak samo 50% (kot to določa zakon o davku od dohodkov pravnih oseb). Prav tako si za te stroške ne moremo odbiti DDV, kot to določa zakon o DDV-ju.

To so splošne informacije o stroških reprezentance za podjetja. Za bolj podrobne napotke o stroških, ki jih imate namen porabiti za pogostitev ali darila svojim poslovnim partnerjem, pa vas vabimo, da nam pošljete konkretno vprašanje.

This entry was posted in Informacije in nasveti. Bookmark the permalink.