Šentjur, ne samo z vidika računovodskega servisa

Slivniško jezero v občini Šentjur

Slivniško jezero v občini Šentjur (vir: Wikipedia)

Poleg nasvetov in informacij, ki so vezane neposredno na računovodske storitve, poskušamo na naši spletni strani predstaviti tudi območje, na katerem živimo in delamo. Kakorkoli obrnemo, naše okolje nas določa, ponuja nam prednosti in slabosti, na nas pa je, da znamo prve izkoristiti in druge čim bolje nevtralizirati. Kot smo v preteklosti že predstavili Podčetrtek in Rogaško Slatino, se tokrat obračamo proti Celju, k občini Šentjur.

Šentjur je največja občina na območju Obsotelja in Kozjanskega, saj njena površina znaša kar 222 km2 (petnajsta največja občina po površini v Sloveniji). Število prebivalcev znaša slabih 20.000, kar pomeni približno 40 % celotnega prebivalstva na območju osmih občin Obsotelja in Kozjanskega. Občina je bila sicer pred letom 1999 še nekoliko večja, vendar se je v drugem krogu členitve občin 1. 1. 1999 Občina Dobje odcepila od Šentjurja in postala samostojna.

Kar se tiče gospodarstva je največji udarec Šentjur doživel prav lansko leto, ko je po nekaj letih agonije šel v stečaj Alpos, nekdaj paradni konj tega območja. Delo je izgubilo približno 400 ljudi, kar je za to območje zelo velika številka, poleg tega pa je bilo na delovanje podjetja vezanih še kar nekaj zunanjih izvajalcev, ki so morali poiskati nove poslovne priložnosti.

Kljub temu pa je Šentjur še vedno gospodarsko relativno močna občina, saj premore tudi tehnološko napredna podjetja, ki uspešno širijo svojo dejavnost in prodajajo svoje izdelke in znanje tudi v tujino.

Predvsem severni del občine leži na prometno zelo dobro pokritem območju, saj tu poteka glavna cesta Celje-Dobovec in pa avtocesta Ljubljana-Maribor. Nekoliko slabše prometne povezave so v južnem delu občine, kjer je tudi teren zelo razgiban.

Od turističnih znamenitosti velja v prvi vrsti omeniti Slivniško jezero, kjer se po nekaj letih zatišja zopet pojavljajo začetki kakovostne turistične ponudbe in vsi skupaj lahko upamo, da bo t. i. “Kozjansko morje” uresničilo ves svoj turistični potencial, ki ga ima. Izjemnega pomena je tudi arheološko najdišče na Rifniku, kjer najdbe in stavbe segajo v čas 4.000 let pred našim štetjem. Ostala turistična ponudba pa je skoncentrirana predvsem na turistične kmetije in manjše ponudnike.

Občina Šentjur s svojo velikostjo in dobro umeščenostjo v prostor predstavlja tudi dobro okolje za podjetja in podjetnike. V našem računovodskem servisu že uspešno sodelujemo z nekaterimi od njih. Če ste tudi sami podjetnik ali se odločate za ta korak in potrebujete kakovostne računovodske storitve, nas kontaktirajte in pripravili vam bomo ponudbo za vodenje poslovnih knjig in ostalih storitev.

Oznake: , ,