Vnovčevanje čekov iz tujine in samoobdavčitev

Vedno več podjetij (prevsem takšnih, ki se ukvarjajo s spletom) za svoje delo dobiva tudi čeke iz tujine. Kako pa je to rešeno z računovodskega vidika?

Ko podjetje opravlja storitve za tuja podjetja (Google ipd.), je pogosto edini možen način plačila ček, ki ga podjetje prejme po pošti. Sam postopek za vnovčenje čeka je sledeč.

Ček nesete na banko na vnovčenje na TRR podjetja. Tu velja omeniti, da banke včasih niso najbolj vešče tega, saj vnovčevanje čekov v Sloveniji še ni toliko razširjeno, zato se je dobro na obisk banke prej pripraviti.

Banka pošlje inkaso ček na vnovčenje, kar pomeni, da bo plačilo na račun podjetja prišlo povprečno v roku dveh do štirih tednov. Ob tem morate upoštevati, da je potrebno plačati tudi provizije bankam – vaši banki v Sloveniji in banki iz tujine.

Ko dobite denar na račun, pa je potrebno opraviti še dve zelo pomembni zadevi z računovodskega vidika. Podjetje mora izstaviti račun podjetju, ki je ček izdalo (njim računa ponavadi ni potrebno poslati). Račun se izstavi za višino nakazila brez ddv-ja.

Računovodstvo potem račun knjiži kot navaden račun za tujino s samoobdavčitvijo po 25. členu Zakona o davku na dodano vrednost  (ZDDV-1).

Za konec pa je potrebno Davčni upravi poslati še posebno poročilo o poslovanju s tujino do 20. dne v naslednjem mesecu.

Za bolj podrobne informacije o tem in ostalih računovodskih posebnostih pa smo vam seveda na voljo na naših kontaktnih podatkih.

Oznake: , ,